Acţiuni de protecţia mediului înconjurător, de strângere de fonduri pentru a oferi condiţii mai bune de viaţă celor aflaţi în nevoi sau dotarea cu aparatură medicală
şi reabilitarea unei secţii medicale ce deserveşte copiii bolnavi de cancer sunt o parte dintre proiectele măreţe pe care membrii Clubului Rotary Maris Târgu-Mureş le-au iniţiat şi derulat pentru comunitatea mureşeană. Acolo unde este nevoie, spiritul civic al rotarienilor spune da, indiferent cât de greu este să fie finalizat un proiect, pentru că să fii rotarian, înseamnă să ai un spirit de voluntariat şi dăruire, susţine Melinda Harai, preşedintele Clubului Rotary Maris Târgu-Mureş.
Reporter: Clubul „Rotary Maris” Târgu-Mureş se implică în multe activităţi în folosul comunităţii mureşene.
Melinda Harai: Să fii rotarian înseamnă să ai un spirit de voluntariat şi dăruire. Şi pentru ca o persoană să devină membru Rotary trebuie să dispună de foarte mult timp pentru voluntariat şi un suport financiar, pe cât posibil. Cluburile Rotary, în general, îşi propun să ajute acolo unde este nevoie. Clubul „Rotary Maris” este un club de cinci ani înfiinţat şi este un club în care suntem poate mai multe femei decât în celelalte cluburi. Şi asta şi caracterizează faptul că ne aplecăm la suferinţe, la problemele legate de copii. În general problemele sociale sunt o prioritate la club. Suntem 17 femei şi restul de şase persoane sunt bărbaţi.
Rep.: Cum poate deveni o persoană membră a Clubului „Rotary Maris” Târgu-Mureş?
M.H.: În general noi suntem recomandaţi de către cineva. O persoană trebuie să aibă o calitate morală impecabilă, să fie un exemplu, să fie bun, să fie un om care doreşte să ajute. Şi tot în cadrul organizaţiei se supune la vot, dacă se acceptă persoana sau nu. Şi în momentul în care persoana este acceptată de club, este agreată, o invităm şi este o ceremonie. Se numeşte investirea noilor membrii, primesc o insignă.
Rep.: În ce proiecte s-a implicat Clubul „Rotary Maris” de-a lungul timpului?
M.H.: Am început cu proiecte mai mici. La început mergeam la şcoli, grădiniţe, le ofeream pachete de sărbători, pentru că am luat o hotărâre la început, să avem un proiect „De sărbători împreună”. Şi atunci mergeam de două ori pe an, de Paşte şi de Crăciun la grădiniţe şi şcoli din Band, Toaca, Reghin şi Târgu.-Mureş. În general ne-am orientat acolo unde cunoşteam pe cineva, un învăţător, un profesor, care ne spunea că ar fi nevoie şi s-ar bucura să ne aibă alături de ei. Pe urmă am început să facem tabere de creaţie, cu artişti plastici consacraţi, am făcut şi tabere sociale, am primit un număr de 20 de copii din Zagăr într-o tabără la Sovata. Am făcut o tabără de creaţie studenţească, cu tineri de la Medicină şi de la Petru Maior care au un talent, să zic aşa. L-au avut profesor pe pictorul Vasile Mureşan. Apoi am făcut acţiuni de ajutorare a familiilor cu probleme, unde ni s-a sesizat că este nevoie de îmbrăcăminte. Am mai sponsorizat o tabără la Sfântul Gheorghe la Balvanyos pentru copii cu hemofilie. Era un proiect comun cu un club din America. Şi am mai avut un proiect chiar la început, pe care dorim să îl continuăm.
Rep.: Despre ce proiect este vorba?
M.H.: Este vorba de un proiect legat de protecţia mediului, intitulat „Pentru un aer mai curat”. L-am derulat în primul şi al treilea an de Rotary, am derulat acţiuni în care am plantat foarte mulţi puieţi în jurul şcolilor, al grădiniţelor. Am încercat să atragem tineri voluntari, cărora le-am ţinut simpozioane pe tema ecologică şi chiar am avut succes.
Rep.: În prezent derulaţi proiectul „Din grijă pentru copiii cu cancer” prin care contribuiţi la dotarea Clinicii de Hemato oncologie pediatrică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Aveţi în vedere, pe viitor, să derulaţi proiecte tot în sistemul sanitar?
M.H.: Noi ne-am dori să sprijinim, să ajutăm în general acolo unde este nevoie şi unde beneficiarii sunt mai mulţi. În momentul în care vom reuşi cu aparatura medicală, doamna conferenţiar Oana Mărginean (n.r. – conf.dr. Oana Mărginean, şeful Clinicii de Pediatrie a SCJU Târgu-Mureş) a spus că va veni să prezinte la club şi situaţia secţiei de Pediatrie, nu numai de Hemato oncologie. Şi atunci, în funcţie de cum vom reuşi să strângem bani dorim şi partea hotelieră a secţiei de Pediatrie să fie rezolvată. Asta depinde de cum vom avea ajutor.
Rep.: Este dificil să convingeţi comunitatea mureşeană să se implici în acţiuni caritabile?
M.H.: Uneori, atunci când un om simplu, care are un venit mediu sau poate sub mediu, îţi oferă un bănuţ, 100 lei, este ca şi cum ne-ar oferi foarte mult, pentru că ştim că dăruieşte din suflet. Ce este trist este că prea puţini dintre politicieni se implică, din păcate. Mi-aş dori ca pe viitor să avem parte de mai mult sprijin. Vom încerca să mai organizăm astfel de întâlniri, cum este balul caritabil, pentru că poate nu ştim încă ce înseamnă voluntariat, cum ar trebui să fim şi poate că într-un an, doi, trei şi târgumureşenii vor învăţa că e bine să dăruieşti din suflet.