Anul acesta am dat startul unui proiect dedicat elevilor de gimnaziu și liceu, intitulat Concursul Național de Inovație Tehnică și IT DaVinci, care s-a desfășurat sub deviza “reinventează viitorul”, proiect inițiat de Rotary Club București, și aflat deja la ce-a de-a V-a ediție.
Obiectivul principal a constat în susținerea și recunoașterea valorilor în domeniile IT și tehnologie, iar concursul s-a adresat tuturor elevilor din România, până la clasa a XII-a, inclusiv, urmărind promovarea efectivă a capacităților tinerilor, dar și constituind un impuls antreprenorial ulterior prezentării de proiecte.
Rotary Club Târgu Mureș Maris a coordonat acest proiect pentru una din cele 10 regiuni din România și Republica Moldova, respectiv Regiunea Transilvania, care cuprinde județele Alba, Bistrița, Cluj și Târgu Mureș. Menționăm faptul că președintele comisiei de evaluare la nivel național a fost domnul Dumitru Dorin Prunariu, membru al Rotary București, primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, la data de 14 mai 1981. Criteriile folosite de către comisie pentru deliberarea clasamentului final, au fost următoarele: originalitatea inovației; impactul inovației; măsurabilitatea beneficiilor; potențialul de dezvoltare; aplicabilitatea proiectului.
Etapa regională s-a desfășurat în cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare IFOR din fabrica de tractoare și utilaje forestiere IRUM din Reghin, sub atenta coordonare a colegei noastre, Violeta Oltean, având oaspeți și de la Alba Iulia, pe Florin Marginean și Reghin, pe Mircea Oltean și Ducu Ilisan.
Pentru regiunea Transilvania câștigătorii au fost următorii:
Locul I (și posibilitatea de a participa la etapa națională care va avea loc sâmbătă, 2 noiembrie, la București) – Ionel Chereja din Bistrița, elev al Colegiului Național Andrei Mureșanu. Ionel a fost coordonat de domnul profesor Dorel Nicoară, iar proiectul său este intitulat “Imprimanta 3D”.
Locul al II-lea – Claudiu Neamțu, elev al Colegiului Național Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, cu proiectul intitulat XEO SMART HOME (un sistem de automatizare a unei locuințe).
Locul al III-lea – Cristian Petru Cornea, elev al Colegiului Național Liviu Rebreanu din Bistrița, cu proiectul intitulat MLCP4 (un ceas cu pendul, din piese de LEGO).
Premiul Special – Mihai Petre Dăian, elev al Colegiului Național Lucian Blaga din Sebeș, cu proiectul intitulat Multimetru Arduino.